Se clatină scaunul lui Toader. Borza, previziunea momentului pe scena politică

Din nou, pe scena politică se zvonește că Tudorel Toader ar putea fi schimbat din funcția de ministru al Justiției. Eu l-am susținut pe Tudorel Toader și îl susțin și azi, pentru că, din punct de vedere profesional, nimeni din PSD nu îl poate înlocui. Din punct de vedere imagologic, PSD nu își permite să îl schimbe din funcția de ministru al Justiției. Niciun candidat intern al PSD nu are background-ul profesional al lui Tudorel Toader. Este un teoretician, dar în egală măsură și un practician al dreptului. A fost procuror, judecător CCR, este profesor universitar, doctor în Drept, rector al celei mai vechi universități din România, membru al Comisiei de la Veneția. Nici din punct de vedere moral, nu îi poți reproșa nimic. Este un familist convins.

Faptul că PSD îi arată pisica lui Toader – și sunt scoși la încălzire Nicolicea sau Iordache – face parte dintr-un joc de imagine. În realitate, vor să pună presiune pe Tudorel Toader să livreze. Din punctul acesta de vedere, frustrarea PSD-ului este oarecum îndreptățită. Toader putea să dea dovadă de mult mai multă determinare. Anul trecut, am trecut, în Parlament, Codul penal și Codul de procedură penală. CCR a decis că sunt neconstituționale unele articole. Codul de procedură penală s-a întors încă din 2018 în Parlament, este la Comisie prin Senat. Ambele coduri, de altfel, sunt în Parlament. Procedura parlamentară e greoaie, dar PSD, într-o săptămână, la nivel de Comisii, poate să rezolve ambele Coduri. În două zile, să le treacă prin votul Senatului și al Camerei Deputaților, dar ar fi susceptibile de contestare la CCR atât de către președinte, cât și de către partidele din opoziție. Sau Iohannis poate să le retrimită în Parlament. Practic, se blochează Codurile cel puțin încă șase luni. În aceste condiții, evident că PSD îi cere lui Toader să își asume o OUG pentru punerea în acord a articolelor declarate neconstituţionale de CCR în Codul Penal şi cel de Procedură Penală”, a spus Remus Borza la DCNews, în cea mai nouă ediție a emisiunii „Borza Analytica”.”

“Lui Toader i se reproșează și pacea cu Augustin Lazăr, alegând să aștepte până în aprilie, când expiră mandatul de procuror general, deși procedura de revocare din funcție a fost demarată încă de anul trecut. Pe de altă parte, PSD și cu atât mai puțin ALDE nu vor să dea satisfacție opoziției. Dacă Toader va fi înlăturat din funcție cu ajutorul opoziției, e un semnal că poate fi schimbat și Guvernul. Vom vedea că, săptămâna viitoare, moțiunea împotriva lui Toader nu va trece”, a spus Remus Borza.