Note pentru politicieni: Ordinul nu se discută, ci se execută

Notele au fost oferite joi, în cadrul emisiunii “Borza Analytica”.

KLAUS IOHANNIS nota 7 – Din punct de vedere electoral, prestația este corectă. Din punct de vedere al efectului pe care îl au mesajele transmise de către președinte, prestația este de natură să inducă un puternic sentiment de nesiguranță și incertitudine, atât pentru beneficiarii pensiilor și salariilor, dar și pentru eventualii investitori, care nu se înghesuie în România. Întrebarea repetitivă a președintelui (n.r. Guvernul mai are bani de salarii și pensii?) induce panică în rândul celor peste 5 milioane de pensionari și peste un milon de bugetari și sugerează o anumită incapacitate de plată a statului, percepție care va costa România miliarde de euro. Mesajele pe care le transmite președintele sau un alt demnitar de rang înalt afectează rating-ul de țară, volumul investițiilor străine, cursul de schimb, costul finanțării și riscul de țară. Deci mai multă moderație n-ar strica.

VIORICA DĂNCILĂ nota 6 – Din păcate, este subiect de folclor, de anecdotă. Prestațiile lasă în continuare foarte mult de dorit. Dă dovadă de lipsă de mesaj, de viziune și autoritate. Prestația modestă aduce deservicii, în primul rând, țării, dar în egală măsură și coaliției de guvernare PSD – ALDE.

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU nota 9 – Este de apreciat constanța mesajului său. A fost achitat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia reprezintă un act de normalitate, o veritabilă declarație de independență și emancipare a Înaltei Curți de Casație și Justiție de sub această influență nefastă a binomului în ceea ce privește credibilitatea, justețea și echitatea actului de justiție.

VICTOR PONTA nota 8 – Este pe val și trebuie notat. Are o misiune: să rupă cât mai mult de la PSD. Și cum ordinul nu se discută, ci se execută, asta și face. În ultimele zile, a racolat deja vreo cinci parlamentari. Achiziții notabile sunt Nicu Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, și Cătălin Nechifor, fost europarlamentar și președinte al CJ Suceava.

EMMANUEL MACRON nota 9 – A efectuat o vizită de două zile în Rusia, la Sank-Petersburg, cu ocazia Forumului economic organizat în acest oraş. Franţa şi Japonia au fost ţările cu statut de invitaţi de onoare la această manifestare. Macron a fost primit în Palatul lui Petru cel Mare, după ce cu un an în urmă Putin a fost invitatul președintelui francez la Versailles.

ANGELA MERKEL nota 9 – Pentru fructuoasa vizită din China de săptămâna aceasta și pentru efortul, asumat împreună cu Macron, de reconstrucție a Uniunii după Brexit.