Locul 99: Serge Gainsbourg & Jane Birkin – Je t’aime… moi non plus

Je t’aime… moi non plus”, prima colaborare a lui Birkin cu Gainsbourg, a fost catalogată ofensatoare în multe țări europene, mulți pudici referindu-se la ea drept „echivalentul pop al filmului Emanuelle”. Vaticanul a fost însă cel mai mare PR al piesei,(după cum însuși Gainsbourg avea să declare peste ani), prin faptul că Papa l-a excomunicat pe directorul casei de discuri care a lansat piesa în Italia. Controversa vindea și mai bine în 1968, astfel că single-ul, prezent la tarabe cu o copertă goală pe care scria doar „interzis sub 21 de ani”, s-a vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume.

Piesa a fost scrisă de Gainsbourg în 1967, pe vremea când își consuma o scurtă dar tumultuoasă poveste de amor cu Brigitte Bardot. În iarna acelui an, Bardot i-a cerut într-o seară să scrie cel mai frumos cântec de dragoste pe care și l-ar putea imagina vreodată. Ea a adormit, iar Gainsbourg a lucrat toată noaptea pentru a-i prezenta dimineață două piese: „Je t’aime…” și „Bonnie and Clyde”. Prima piesă a fost apoi înregistrată de către cei doi într-un mic studio din Paris, dar știrea a ajuns repede la urechile lui Gunter Sachs, soțul german (și foarte bogat) al lui Bardot. Acesta a luat foc și a cerut în mod public că melodia să nu vadă ”lumina” vreunei case de discuri. Bardot a intervenit și ea pe lângă Gainsbourg pentru a opri lansarea acesteia, iar scandalul a dus la încetarea relației dintre cei doi.

În 1968, Gainsbourg a întâlnit-o pe actrița britanică Jane Birkin, de care s-a îndrăgostit în timpul filmărilor la pelicula „Slogan”. El a rugat-o să înregistreze împreună piesă. Birkin auzise versiunea cu Bardot și s-a gândit că aceea fusese ”prea fierbinte” dar în același timp a spus, peste ani, că a cântat-o pentru că era geloasă și nu vroia să fie cântată de altcineva. Artistul i-a cerut să o interpreteze cu o octavă mai sus decât Bardot ”asa încât să sune ca un baietel”. Ceva mai târziu, Bardot a regretat că nu a lăsat piesă să-și urmeze cursul logic, astfel că variantă originală a ajuns și ea, într-un final, la urechile publicului.

Gainsbourg a cântat piesa prima oară în public, într-un restaurant parizian, imediat după ce a înregistrat-o la Londra, împreună cu Birkin. Ea a spus apoi că ”pe masură ce Serge cânta primele acorduri, se auzeau furculițele și cuțitele care se lăsau jos”. El însuși a declarat apoi: ”Cred că avem un hit!”.

Be the first to comment

Leave a Reply