Locul 95: Frank Sinatra – “My Way”

”Alo, Frank, am ceva foarte special pentru tine!”, au fost cuvintele spuse la un receptor, în 1967, de către cântărețul și compozitorul Paul Anka. I se adresa interlocutorului, care asculta nepăsător la celălalt capăt al firului. Era Frank Sinatra.

Povestea uneia dintre cele mai ascultate, cântate, reinterpretate, iubite piese de pe întreg mapamondul începea acum 50 de ani, când Anka, aflat într-o vacanță în Franța, aude o înregistrare ”modestă, dar care avea ceva inedit în ea”(Paul Anka, într-un interviul acordat în 2007).

Ceea ce Paul Anka auzise era cântecul “Comme d’habitude”, compus de Claude François și Jacques Revaux. De aici, ideile încep să curgă. Anka pleacă imediat la Paris, cu scopul precis de a negocia drepturile pentru melodie. Sunetele aveau să se transforme într-un succes.

A primit drepturi de adaptare, înregistrare și publicare fără niciun cost. În minte îl avea pe Frank Sinatra care îi povestise că vrea să se retragă din industria muzicală, era sătul de tot ce se întâmpla și dorea să renunțe. Avea să-i facă cel mai frumos cadou. Revine la New York și se apucă de scris. Avea nevoie de versuri în limba engleză. În minte i se derulau idei, însă totul trebuia să se îmbine armonios cu cel care urma să o cânte.

”M-am apucat sa citesc reviste, ziare, periodice de muzică și am regăsit peste tot ”my this” și ”my that”. Din nou, m-am întrebat ce l-ar putea defini pe Frank. Care ar fi drumul? Drumul! (The way)” – Paul Anka

Cu versurile scrise și muzica adaptată, artistul s-a pus pe înregistrat. A început la 1 noaptea și a terminat la 5 dimineața, apoi, l-a sunat pe Sinatra, care se afla în Nevada și i-a spus că are ceva special pentru el. În decembrie 1968, a avut loc înregistrarea, iar la începutul lui 1969, lansarea melodiei'”My Way”.

Melodia a ajuns pe locul 27 în Billboard Hot 100 și pe locul 2 în Easy Listening, în SUA. În Marea Britanie, single-ul a cunoscut un record nemaiîntâlnit, fiind cântecul cu cea mai lungă perioadă în Top 40 — 75 de săptămâni.

În ciuda uriașei faime pe care ”My way” i-a oferit-o lui Frank Sinatra, acesta nu iubea deloc această melodie. Mărurie stau cuvintele fiicei artistului, Tina Sinatra, care a mărturisit public faptul că tatăl său detesta să o cânte. “Lui nu i-a plăcut! A rămas setat pe ”ura” aceasta. Spunea că i-a fost servită și că el a fost doar indulgent”.

Succesul era un fapt! Însă, mai apoi, Anka a înregistrat acest cântec de cinci ori, ba chiar l-a folosit și ca soundtrack în filmul ”Mad Dog Time”.

De atunci și până în zilele noastre ”My way” a ajuns în glasurile a mai multor artiști de renume internațional, precum Elvis Presley care a cântat piesa într-un concert ce a fost transmis live în 43 de țări(concertul de atunci a fost înregistrat și s-a bucurat, după moartea superstarului, de un succes uriaș), Robin Williams, care a cântat-o pentru filmul ”Happy Feet”, Celine Dion sau tenorii Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras.

Be the first to comment

Leave a Reply