Locul 91: coloana sonoră din filmul Zorba Grecul(Alexis Zorbas)

Dansul lui Zorba (sirtaki) este un dans trandiţional elen, creat special în anul 1964, de coregraful Giorgos Provias, pe muzica lui Mikis Theodorakis, pentru filmul „Zorba Grecul”(cu Anthony Quinn, Alan Bates și Irene Papas.), ecranizarea romanului cu acelasi nume al lui Nikos Kazantzakis(bun prieten cu Panait Istrati) în regia lui Mihalis Kakogiannis.

Alexis Zorbas(Zorba The Greek), câştigător a 3 premii Oscar(din 7 nominalizări), este un film despre oameni cu sange fierbinte si oase solide, despre salbaticiune si inadaptare umana, despre semnificatiile vietii. Totul in acest film, inclusiv muzica lui nostalgica si incredibil de frumoasa, se prezinta la scara mare.

De-a lungul timpului melodia a fost interpretată de mulţi muzicieni din întreaga lume printre care Herb Alpert and the Tijuana Brass, Marcello Minerbi, Phil Woods şi David Garrett şi a mai fost folosită în filmul “Lock, Stock and Two Smoking Barrels”(Jocuri, poturi și focuri de armă) şi în unul dintre episoadele “Prison Break”.

Be the first to comment

Leave a Reply