Locul 19: Sade – By Your Side

Sade este o formație engleză de muzică soul, fondată în Londra în 1983. Formația a fost denumită după solista Sade. Stilul lor muzical îmbină elemente de soul, R&B, jazz și soft rock.

Albumul de debut al trupei Sade, Diamond Life, a fost lansat în 1984, clasându-se pe Nr. 2 în UK Album Chart, cu vânzări de peste 1,2 milioane de copii doar în Marea Britanie, și câștigând Premiul Brit pentru cel mai bun album britanic în 1985. Albumul a fost un succes internațional, atingând poziția #1 într-o serie de țări și top 10 în SUA, unde a înregistra vânzări de peste 4 milioane de copii. La sfârșitul anului 1985, Sade a lansat cel de-al doilea album, Promise, care s-a clasat pe poziția Nr.1 atât în Marea Britanie cât și în Statele Unite. Albumul a fost certificat cu dublă platină în UK și cu cvadruplă platină în SUA. În 1986 formația a câștigat Premiul Grammy pentru cel mai bun artist nou. Albumul lor din 2002, Lovers Rock, a câștigat Premiul Grammy pentru cel mai bun album pop vocal. Cel de-al 6-lea album al Sade, Soldier of Love, a fost lansat pe 8 februarie 2010 și s-a poziționat pe #4 în UK și pe #1 în SUA. În 2011, formația a câștigat cel de-al 4-lea său Premiu Grammy pentru ”cea mai bună performanță R&B a unui duo sau grup cu vocal”.

Sade are vânzări certificate de peste 23,5 milioane de unități în SUA conform Recording Industry Association of America (RIAA), și un total de peste 50 de milioane de unități în lumea întreagă. Formația s-a clasat pe locul 50 în lista VH1 “100 greatest artists of all time” (100 cei mai buni artiști ai tuturor timpurilor).

Be the first to comment

Leave a Reply