Locul 12: Sia – Chandelier

„Chandelier” este un cântec al cântăreței australiene Sia de pe al șaselea ei album de studio, 1000 Forms of Fear (2014). Scris de către Sia și Jasse Shatkin și produs de către Shatkin și Greg Kurstin, cântecul a fost lansat pe data de 17 martie 2014 ca single-ul principal al albumului.

Artista care apare adesea cu chipul acoperit, al cărei nume complet este Sia Kate Isobelle Furler, s-a născut pe 18 decembrie 1975, în Adelaide, Australia. Crescută în mijlocul unei familii de muzicieni – cu tatăl Phil Colson, fost membru al mai multor formaţii, printre care Foreday Riders, Rum Jungle, Fat Time, Jump Back Jack şi Mount Lofty Rangers, iar mama Loene Furler, de asemenea, cântăreaţă, compozitoare -la mijlocul anilor 1990, Sia a început să cânte într-o trupa de jazz-acid, Crisp. Viaţa trupei Crisp nu a fost însă una prea lungă.

După destrămarea ei în 1997, Sia a compus o serie de piese şi a scos primul album „OnlySee”, la casa de discuri Flavoured Records din Australia.

Au urmat trei ani fără prea multe succese, dar în care a reuşit să-şi îmbunătăţească apariţiile şi tehnica vocală. Aşa se face că în anul 2000, Sia a semnat un contract de înregistrare cu Sony Music a sub-label Dance Pool şi a lansat primul ei single aici, „Taken for Granted”.

Sia a ajuns cu „Taken for Granted” pe locul 10 în topul pieselor din Marea Britanie. Un an mai târziu,în 2001, Sia Kate Isobelle Furler a lansat al doilea album solo – „Healing Is Difficult”, în care îmbina jazz retro şi muzică soul.

Succesul pe care Sia a început să îl aibă în plan internaţional a adus şi primele tensiuni vizibile în echipa artistei. Sia şi-a concediat atunci managerul, iar apoi a semnat un nou contract cu Go! Beat Records. În 2002, Sia a câştigat un premiu APRA (Australian Performing Right Association) alături de duoul pop din Brisbane, Aneiki, format din Jennifer Waite şi Grant Wallis.

La doi ani distanţă, artista din Autralia face următorul mare pas în carieră. În 2004 Sia şi-a lansat al treilea album de studio – „Colour the Small One”.

Albumul „Colour the Small One” a adus cinci piese care au urcat în top 20 în Statele Unite ale Americii: „Breathe Me”, „Don’t Bring Me Down”, „Where I Belong” şi „Numb”. Gata să cucerească noul teritoriu şi imensa piaţă muzicală americană, Sia decide să se mute în New York în 2005.

Au urmat trei ani fără a mai lansa vreun alt material discografic până în anul 2008, când apare albumul „Some People Have Real Problems”. Nu a stat însă degeaba, a compus în acest timp pentru mai mulţi artişti celebri, printre care Katy Perry, Rihanna, David Guetta, Eminem şi Christina Aguilera.

După ce s-a stins din viaţă tatăl ei, Phil Collson, Sia a început să-şi ascundă faţa.

Talentul ei muzical a ajuns să fie alimentat de depresie iar apariţiile misterioase au în realitate în spate drama trăită de artistă după pierderea tatălui. Piesele emoţionale, cu versuri ce descriu senzaţii şi sentimente fluctuante de extaz şi melancolie sumbră, transpun şi conţin experienţe personale.

A cântat în concerte cu spatele la public. Şi-a ascuns chipul sub o fâşie de dantelă neagră sau a rugat alţi artişti s-o înlocuiască. De pildă, în timpul unei apariţii televizate în care a cântat live piesa „Chandelier”, actriţa Lena Dunham („Girls”) a ţinut locul Siei în faţa publicului: a fost un alter-ego cu perucă blondă.

Sia a mărturisit într-un interviu, oferit cu spatele la cameră, că a ales peruca blond platinat, cu tunsoare bob să o reprezinte, pentru că poate fi pusă pe capul oricui. Conform propriilor dec laraţii, alegerea de a nu se arăta în public îi permite Siei să-şi continue cariera fără a-şi stârni iar angoasele. Ea a explicat că se simte protejată dacă nu e recunoscută pe stradă şi în locuri publice nici măcar atunci când la radio se aud piesele ei. Sia a destăinuit că suferă de o timiditate exagerată.

În anul 2010 Sia lansează cel de-al cincilea album de studio al său „We Are Born”. În 2013, Sia primeşte provocarea de a scrie o piesă pe moment de la o televiziune americană. În doar 18 minute Sia a compus muzica şi versurile hit-ului anului 2014 „Chandelier”. În 2 săptămâni melodia ajunge pe radio, şi pe locul 3 în topul internaţional al revistei Billboard.

Tot în anul 2014 Sia lansează cel de-al şaselea album al său „1000 Forms Of Fear” şi devine cea mai apreciată cântăreaţă a anului cu hitul „Chandelier”. În 2015 Sia lansează „Elastic Heart” care ilustrează povestea ei şi a tatălui său pe care nu l-a putut salva de dependenţa de alcool.

Pe 29 ianuarie 2016, Sia a lansat „This Is Acting”, cel de-al șaptelea material discografic de studio. Albumul Sia – „This Is Acting” a fost precedat de lansarea single-ului „Alive”, pe 24 septembrie 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply