CCR mi-a dat dreptate

Curtea Constituțională a României mi-a dat dreptate în ceea ce privește Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Într-un editorial publicat pe 26 octombrie 2018, am criticat initiativa legislativa ce viza excluderea ONG-urilor minorităților de la prevederile Legii de combatere a spălării banilor. Prin aceasta prevedere, PSD urmarea castigarea favorabilitatii si a voturilor parlamentarilor reprezentand minoritatile nationale. Aceasta exceptare de la obligatia de raportare o consideram o măsură imorală, inechitabilă și neconstituțională, cata vreme toți cetățenii sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de lege.

Ca urmare a sesizării CCR de către parlamentarii opoziției, inclusiv de către subsemnatul, CCR a declarat neconstituţională prevederea care excepta ONG-urile minorităților naționale de la obligația de raportare a tranzacțiilor financiare.

Iata ce spuneam in octombrie 2018 :

Transparența nu a omorât pe nimeni. Trebuie să avem trasabilitate pe finanțare. În ultimii ani, România a devenit un paradis fiscal al ONG-urilor. Avem sute de mii de ONG-uri, asociații și fundații, unele dintre ele cu o finanțare discutabilă, ca să nu spun dubioasă. Sunt entități ostile statului român, care, prin tot felul de mecanisme, finanțează ONG-uri din România. Trebuie să știm cine sunt sponsorii și cine se află în spatele acestor acțiuni ce duc la destabilizarea economică, socială și politică a României. Dacă există o legislație severă în ceea ce privește partidele, fiecare leu cheltuit trebuie justificat, aceeași transparență trebuie să existe și la fundații sau asociații. Însă ONG-urile celor 17 minorități naționale, altele decât cea maghiară, au fost exceptate de la raportare. Evident, această măsură este imorală, inechitabilă și neconstituțională. Toți cetățenii sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de lege. Sunt două principii constituționale regăsite în legislația tuturor țărilor civilizate. Iar creăm discriminări și categorii sociale privilegiate? În spatele acestei exceptări, stă un troc al lui Liviu Dragnea cu cei 17 deputați ai minorităților naționale. Este o modalitate de a le câștiga bunăvoința și de a vota legile promovate de PSD, în condițiile în care Dragnea nu mai este sigur pe voturile parlamentarilor ALDE și UDMR.

Dispoziţii din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului instituie o excepţie de la regula aplicării legii în favoarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, precizează CCR.

Din motivarea CCR, făcută publică pe 19 decembrie, retinem:

„Curtea constată că dispoziţiile normative criticate, din perspectiva obiectului de reglementare a legii criticate, respectiv protejarea valorilor sociale de natură financiară faţă de acţiunea ilicită constând în spălarea banilor, instituie o excepţie de la regula aplicării legii, în favoarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, fără o justificare obiectivă şi rezonabilă. Aşadar, dispoziţiile criticate, contrar prevederilor constituţionale ale articolului 16, creează un privilegiu pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, excluzându-le atât din sfera de aplicare a noţiunii de „beneficiar real”, prevăzută de articolul 4 alineatul (2) litera c), cât şi din rândul entităţilor raportoare, prevăzute de articolul 5 alineatul (1) litera c) din legea criticată.

„Curtea, constatând că organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, nu pot fi excluse din sfera de aplicare a noţiunii de ‘beneficiar real’ şi nici din rândul entităţilor raportoare, astfel cum acestea sunt reglementate de dispoziţiile legii supuse controlului de constituţionalitate, reţine că aplicarea actului normativ criticat şi acestor organizaţii, nu afectează statutul lor stabilit în articolului 62 alineatul (2) din Constituţie şi în legea electorală”, mai menţionează judecătorii constituţionali.